Leuvense wint Europees kampioenschap Poetry Slam

Carmien Michels
Twitter / Carmien Michels

Carmien Michels (26) heeft in haar thuisstad het Europees Kampioenschap Poetry Slam gewonnen. Ze mag daardoor in Parijs deelnemen aan het Wereldkampioenschap. Dat meldt de vzw Creatief Schrijven, die het EK al voor de tweede keer organiseerde.

Poetry Slam

Poetry Slam wordt vaak omschreven als een boksmatch met woorden en is een concept waarbij de dichter het voor een publiek moet opnemen tegen andere dichters en moet proberen overtuigen, zowel met zijn tekst als met zijn optreden. Elke dichter krijgt daarvoor drie minuten de tijd.

Utopia

Na het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam eind oktober, coördineerde Creatief Schrijven vzw dit jaar ook het Europees Kampioenschap Poetry Slam. Op uitnodiging van de Stad Leuven haalde Creatief Schrijven de twintig Europese kampioenen in het dichten naar België en liet hen werken rond het thema ‘Utopia’, naar aanleiding van het feestjaar rond het gelijknamige werk van Thomas More.

Het moment grijpen

“Ik was de enige vrouw onder de tien finalisten, dus ik zag het als mijn plicht om zo ver mogelijk te geraken”, vertelt de glunderende Europees kampioene aan Metro. “Ik had op voorhand ook tactisch uitgekozen welke tekst ik wanneer zou brengen.”

Michels denkt dat haar performance een bepalende rol heeft gespeeld in haar overwinning. “Ik mensen weet te raken. Ze zeggen vaak dat mijn stem en mijn teksten doordringend zijn”, aldus Michels, die ook al twee romans op haar naam heeft staan. “Je moet ook weten hoe je het moment moet grijpen. Ik merkte in de finale dat de concentratie van sommige andere slammers minder was op de momenten dat ze moesten pieken.”

Vakjury

De twintig dichters werden beoordeeld door een vakjury die bestond uit Saskia De Coster (auteur), Sara Vertongen (actrice), Jaan (coördinator Poetry Slam Estland), Simon Raket (Belgisch Kampioen Poetry Slam 2015) en David Troch (stadsdichter Gent). Tijdens de finale brachten de tien finalisten een tekst over hun ideale wereld, hun Utopia. Die zijn gebundeld in het boekje ‘The future is more’ dat verkrijgbaar is bij Creatief Schrijven vzw.

Rory Jones uit Ierland werd tweede en Marius Martynenko uit Litouwen eindigde op de derde plaats. De 21-jarige Giovanni Centola uit Dour, eind oktober nog tot Belgisch kampioen gekroond, werd vijfde. Bence Barany uit Hongarije werd tot publiekswinnaar uitverkoren.

 

NK Poetry Slam 2016: Carmien Michels from Het Literatuurhuis on Vimeo.