Burn-out wordt een beroepsgerelateerde ziekte

Burn-out wordt beroepsgerelateerde ziekte
Foto Pexels

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) gaat een burn-out erkennen als een ‘beroepsgerelateerde ziekte’. Zo kan de overheid preventieve maatregelen nemen tegen de aandoening.

Met de vergrijzing in het achterhoofd wordt er van mensen verwacht dat ze flexibeler en tot op latere leeftijd werken. Als een gevolg daarvan is een burn-out steeds meer de ziekte van onze tijd aan het worden. Om het probleem op de werkvloer te kunnen aanpakken, laat minister van Volksgezondheid De Block de aandoening anders kwalificeren.

Een burn-out is voortaan een beroepsgerelateerde ziekte. De herkwalificatie is belangrijk, omdat het de overheid de mogelijkheid geeft om preventieve maatregelen en projecten op te starten. “Tot nu toe was dat niet mogelijk aangezien een burn-out geen arbeidsongeval is en ook niet erkend werd als beroepsziekte”, aldus de minister in ‘De Zevende Dag’.

De maatregel maakt onderdeel uit van de oprichting van een nieuwe dienst: het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s (Federis). Het bundelt het Fonds voor beroepsziekten en het Fonds voor arbeidsongevallen. In de praktijk worden de opdrachten van de twee diensten volledig overgenomen. Federis zal dus slachtoffers van beroepsziekten en sommige slachtoffers van arbeidsongevallen vergoeden. Het zal ook verantwoordelijk zijn voor de beslissing over en ondersteuning van de preventiemaatregelen op het vlak van beroepsziekten, waaronder dus binnenkort ook een burn-out.