Regering van Zuid-Soedan stemt in met vredesmacht

De regering van Zuid-Soedan stemt in met de uitbouw van een regionale VN-vredesmacht in het land. Dat heeft ze na urenlange beraadslaging bekendgemaakt. Er werden geen details meegedeeld over de voorwaarden van de ontplooiing, de kalender of de plaats. De Verenigde Naties keurden in augustus de inzet goed van 4.000 extra manschappen voor de vredesmissie in Zuid-Soedan, bovenop de 13.000 blauwhelmen die er al zijn. Ze dreigden tegelijkertijd met een wapenembargo indien de Zuid-Soedanese regering de VN-troepen zou verhinderen hun werk uit te voeren.

Tot de uitbreiding werd beslist, nadat het in juli tot gevechten was gekomen tussen rebellen en regeringstroepen, ondanks een vredesakkoord uit augustus vorig jaar. Sindsdien is het geweld in de republiek in het noordoosten van Afrika opnieuw opgelaaid. De Verenigde Naties schatten dat er op dit moment ongeveer drie miljoen Zuid-Soedanezen op de vlucht zijn.

De beschermingsmacht, die bestaat uit troepen van de omringende landen, moet vooral de veiligheid in en rond de hoofdstad Juba garanderen en VN-basissen beschermen.

Bron: Belga