Privatisering politietaken – “Met dezelfde politie-inzet zullen we nu meer kunnen doen”

Privatisering politietaken - "Met dezelfde politie-inzet zullen we nu meer kunnen doen"

De hervormde wet op de private veiligheid, die vrijdag door de ministerraad werd goedgekeurd, zal een ontlasting voor de politie betekenen. Een besparing op het politionele werk is het niet, wel wordt de veiligheid verhoogd, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) tijdens een persconferentie in zijn ambtswoning. “Met dezelfde politie-inzet zullen we nu meer kunnen doen”, zegt Jambon. De Beroepsvereniging voor Bewakingsondernemingen (BVBO) kondigde vrijdagavond aan dat de taken van de private bewakingsfirma’s gevoelig worden uitgebreid. Ze zullen sweepings kunnen uitvoeren op wapens, explosieven en gevaarlijke voorwerpen. Ook zullen ze op niet-publieke plaatsen lichte fouilles kunnen doen bij mensen. Voor sommige opdrachten, zoals op militaire domeinen en enkele ambassades waar de regering goedkeuring voor moet geven, zullen bewakingsagenten ook wapens kunnen dragen. Nieuw is ook dat de gemeenteraad nu de bevoegdheid krijgt om tijdelijk bewakingsagenten in te zetten om een bepaald deel van de publieke ruimte, zoals een winkelstraat, te beveiligen.

Door de hervormde wet zijn bewakingsagenten nu wettelijk bevoegd om politieagenten van bepaalde taken te ontlasten. Ze zullen bijvoorbeeld mobiele camera’s en drones kunnen gebruiken en veiligheidszones kunnen bewaken. En dat was volgens Jambon de bedoeling. “Het takenpakket van bewakingsagenten wettelijk uitbreiden, zorgt niet voor een besparing op de politiemiddelen”, zegt de minister. “Wel zal het voor meer veiligheid zorgen.”

“Maar”, verduidelijkt Jambon, “arrestaties van personen of interpretaties van camerabeelden blijven wel het monopolie van de politie.”

bron: Belga