Eeuwenoud Graduale voor 200.000 euro geveild in Brussel

Een intact bewaard Graduale met Gregoriaanse gezangen is zaterdag bij het Brusselse veilinghuis The Romantic Agony bij telefonisch opbod voor 160.000 euro (plus 25 pct kosten) afgehamerd. De koper is een buitenlandse privéverzamelaar. “Waarschijnlijk verhuist het boek naar Italië”. Dat is vernomen van Johan Devroe, de woordvoerder van het veilinghuis. Daarmee haalt het stuk ruim het dubbele van de geraamde waarde, die op 60.000 tot 80.000 euro was getaxeerd.
Het boek komt uit de privéverzameling van een Belgische familie. Van de herkomst van het Graduale is weinig geweten. Het kunstwerk dateert van 1490 tot 1510 en werd vermoedelijk op vraag van een rijke kunstmecenas gemaakt voor een klooster of abdij, gelinkt aan het Franse Koninklijke Hof. Het boek weegt 21 kilogram en telt 175 pagina’s religieuze muziek, met 218 geschilderde hoofdletters en twaalf gedetailleerde miniaturen.
“Telefonisch waren er een zestal bieders, vanuit de zaal werd niet geboden. De laatste tegenbieder was Frans-Amerikaans”, aldus Johan Devroe.

bron: Belga