Dag van de Wetenschap – Wetenschappers ont(k)leden morgen lust en liefde in klare taal

Het gratis wetenschapsfestival I-Brain legt morgen de focus op lust en liefde. “Breinwijzer”, een organisatie die neurowetenschappers, zorgsector en hun ruimte publiek samenbrengt rond neuro-ethiek, haalt daarvoor topwetenschappers, professionals en auteurs naar Gent. Neurowetenschapper Mattie Tops (VU Amsterdam) legt er uit waarom het hormoon oxytocine en liefde beschermen tegen verslaving en stress. Tijdens lezingen worden voorts de beste verleidingstips (Maarten Westra Hoekzema) toegelicht, net als de verschillen tussen het mannelijke en vrouwelijke brein (Patrick Santens), de slappe koord tussen gedragingen die gestuurd worden door natuur of cultuur (Dirk Draulans), mythes over mannen en seks of de al dan niet verslavende eigenschappen van porno, maar ook polyamorie, bdsm of transgenders in transitie komen aan bod.

Wie liefde liever filosofisch bekijkt, kan bij cultuurfilosoof Jan Drost terecht terwijl harde wetenschapsfans een live hersendissectie van professor anatomie Katharina D’Herde (UGent) te zien krijgen. Verder zijn er ook ‘gesprekken’ gepland, waarbij theatermaaktster Julie Cafmeyer een persoonlijk probleem aan de deelnemers voorlegt in de hoop dat die raad kunnen geven of wordt een kwartier durende pop-uptherapie met seksuologe Eef Lommelen aangeboden. Tot slot maken allerlei organisaties die werken rond het thema zich op een markt bekend.

I-Brain Lust & Liefde vindt zondag vanaf 13.30 uur plaats in Zebrastraat 32 in Gent. Het programma is gratis, er zijn geen reservaties mogelijk en er wordt ook geen voorkennis vereist.

bron: Belga