Bosbranden naderen Israëlische nederzetting op Westelijke Jordaanoever

Bosbranden naderen Israëlische nederzetting op Westelijke Jordaanoever
Bosbranden naderen Israëlische nederzetting op Westelijke Jordaanoever

De bosbranden in Israël hebben zich afgelopen nacht uitgebreid richting verschillende Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Dat meldt de politie. Delen van Israël hebben al enkel dagen af te rekenen met tientallen zware bosbranden. Door de grote droogte en forse winden kunnen de vlammen zich gemakkelijk verspreiden.

Een duizendtal bewoners van de Israëlische kolonie Halamich op de bezette Westelijke Jordaanoever, een van de twee Palestijnse gebieden binnen Israël, hebben hun woning moeten verlaten. Vijfenveertig woningen gingen er in de vlammen op of raakten beschadigd. Ook nabij drie andere nederzettingen rukte het vuur op, maar daar werd niemand geëvacueerd.

Israëlische en buitenlandse blusvliegtuigen zijn ook zaterdag in de lucht om het vuur in te dammen, vooral rond Nataf, een Israëlisch dorp nabij Jeruzalem. De Palestijnse autoriteiten op de Westelijke Jordaanoever hebben ook brandweermensen en brandweerwagens naar Israël gestuurd, zo raakte vrijdag bekend.

De politie heeft reeds veertien personen ingerekend wegens brandstichting, zonder verdere details te geven over hun identiteit. De autoriteiten vermoeden een link met het conflict tussen Israël en de Palestijnen, wat Palestijnse vertegenwoordigers tegenspreken.

Bron: Belga