De NES beleeft zijn tweede jeugd

NES van Nintendo
Foto R.V.

In juli verbaasde Nintendo vriend en vijand met de aankondiging dat het een miniatuurversie van de NES, zijn legendarische console uit de jaren 80, ging releasen. Dertig jaar na zijn lancering staat die nu weer in een verrassende mini HD-versie in de woonkamer.

Wat meteen opvalt zodra je hem uit de doos haalt: hij heeft zijn naam niet gestolen. De ‘nieuwe’ Nintendo is echt mini. Hij past in de palm van je hand en weegt amper 175 gram. Op het vlak van design is het een perfecte kopie van zijn iconische grote broer. Aan de achterkant heeft de gouwe ouwe scartaansluiting wel plaats geruimd voor een HDMI-poort, om de NES Mini in HD aan te sluiten op elk modern tv-toestel.

De draad kwijt

De console wordt geleverd met één controller in exact dezelfde afmetingen als de originele. Jammer genoeg is ook de kabel mini. Om een of andere onbegrijpelijke reden is die maar 75 cm lang. Bijna drie keer korter dus dan die van de originele versie. Vergeet het dus maar om vanuit je luie zetel te spelen. Ander minpuntje: de console wordt gepowerd door een micro-USB-kabel. Een AC-adapter zit niet in de doos. Als je tv een USB-poort heeft, is dat geen probleem. Zo niet, moet je dus nog een aparte adapter kopen (of die van je smartphone of tablet gebruiken).

voorgeïnstalleerde games aan boord

Zodra je de powerknop indrukt, zijn die foutjes snel vergeten. Instant magie! Via het menu kan je kiezen uit dertig voorgeïnstalleerde games. Alle klassiekers zijn van de partij. De Super Mario Bros. trilogie, The Legend of Zelda, Donkey Kong, Pac-Man, Excitebike… Allemaal met hun originele hoesje. Sommige titels kan je met twee spelen, maar daarvoor moet je wel een extra controller aanschaffen (10 euro).

Je kan elke game afspelen in verschillende versies: in het originele formaat of in 4:3, lichtjes horizontaal uitgerekt en dus beter aangepast aan de huidige schermen. Puristen kunnen zelfs een filter activeren die de beeldlijnen van de oude tv’s nabootst. Tot slot wordt je vooruitgang in elke game – in tegenstelling tot de originele NES – automatisch gesaved als je stopt.

Een goudhaantje

Natuurlijk hebben sommige games de tand des tijds niet doorstaan. De 8-bit graphics doen soms pijn aan de ogen en de muziekjes geven je bij momenten zin om alles door het raam te gooien. Maar dat is net wat deze NES Mini zo charmant maakt. Nintendo speelt feilloos in op de nostalgie van oudere spelers. De fans dromen al luidop van een Super Nintendo Mini voor kerstmis 2017. En wie weet, binnen enkele jaren een miniatuurversie van de Nintendo 64 en de Gamecube met een selectie van de beste games.

Intussen is de NES Mini met zijn prijskaartje van 60 euro het gedroomde gadget onder de kerstboom van elke nostalgische fan en geek met een verzamelwoede. Als Nintendo tenminste zijn voorraad op tijd krijgt aangevuld. De console lijkt namelijk het slachtoffer te worden van zijn eigen succes en is zowel online als in de winkel bijna niet meer te vinden.

(tw)