Bij FLAVR gaat vriendschap door de maag

Gnocchi FLAVR
Wintergnocchi door Rowan en Karlijne

Hou je van koken, heb je wat tijd over en verdien je graag een centje bij? Misschien is FLAVR dan wel iets voor jou. De Antwerpse start-up brengt hongerigen en hobbykoks dichter bij elkaar. Dat vult niet enkel de magen, maar levert ook nieuwe vriendschappen op.

FLAVR bestaat nog geen jaar maar doet al menig foodlover watertanden met gerechten als traditionele sushi tot stoofvlees met paddenstoelen, venkel, spekjes en puree. De twee jonge oprichters Alexander Van Laer en Moos Tits willen hobbykoks de kans geven om hun kookkunsten te tonen en daarmee hun buren blij te maken. Word jij één van hen?

Betaalbaar en vers

Concreet biedt FLAVR een website en app aan waarop je je als hobbykok registreert en je topgerecht aanbiedt. Je beslist zelf hoeveel je vraagt voor een maaltijd, maar de gerechten liggen gemiddeld tussen 7 en 12 euro. Geïnteresseerden kunnen dan porties bestellen, waarop jij achter de potten kruipt. Diezelfde dag worden de gerechten bij jou thuis afgehaald op het afgesproken tijdstip.

Op die manier leer je de mensen die bij jou in de buurt wonen of werken beter kennen. Voor Alexander is de drijfveer van FLAVR het contact tussen buren: “Het verhaal én de persoonlijkheid van de chef zijn minstens even belangrijk als zijn lekker eten. Hoe fijn is het om binnen te springen bij je buren en buiten te komen met een heerlijk, vers diner én een goed verhaal?”

Als chef word je niet aan je lot over gelaten. Bij aanmelding krijg je allerlei tips: over overtuigende foto’s voor je profiel tot hygiëne in de keuken. Verder voert FLAVR steekproeven uit en organiseert workshops rond koken en hygiëne. FLAVR krijgt daarbij advies van een voedselveiligheidsconsulent.

Aperitieven in Gent

Jele FLAVR
Hobbykok Jelle

In Antwerpen is FLAVR al langer populair, maar de foodsharingcommunity breidt zich nu ook uit naar andere steden en kleinere gemeenten over heel Vlaanderen. Jelle uit Gent kookt sinds enkele maanden voor FLAVR. In die tijd verkocht hij al 120 maaltijden. Hij ontvangt zijn buren steeds met een kleine attentie. “Woensdag is FLAVR-dag. Dan sta ik een middagje in de potten te roeren en zit hier ’s avonds plots zes man in mijn keuken te aperitieven.”

 

Gehaktballetjes van kip met preistoemp

Jelle oogst succes met zijn gehaktballetjes van kip met preistoemp en cognac/pepersaus. “Ik merk dat de oer-Vlaamse keuken toch nog altijd het beste werkt. Het hoeft niet té speciaal te zijn, maar ik geef er toch altijd een eigen touch aan. Intussen heb ik trouwens een vast cliënteel opgebouwd. Onlangs stonden er kroketjes van camembert op het menu. En omdat één van mijn klanten het niet zo voor kaas heeft, maakte ik speciaal voor haar zalmkroketten. Dat was wel wat extra werk, maar vaste klanten moet je in de watten leggen.”

Jelle neemt zijn nieuwe hobby heel serieus. Zijn maandmenu met foto’s vind je op zijn Facebookpagina JELLE.FLVR. Rowans en Karlijnes wintergnocchi, zie de smakelijke foto hierboven, kan je bestellen op hun profiel.

Koken voor FLAVR is volledig vrijblijvend. Wil jij ook je culinaire kunsten tonen en iets bijverdienen, meld je dan aan. Happy cooking!