Vlaanderen Versnelt: Vlaamse bedrijven internationaliseren en internationale bedrijven hier verankeren

Vlaanderen Versnelt: Vlaamse bedrijven internationaliseren en internationale bedrijven hier verankeren

Vlaamse bedrijven maximaal kansen geven om internationaal actief te zijn en internationale bedrijven overtuigen om blijvend in Vlaanderen te investeren. Dat is de centrale doelstelling in ‘Vlaanderen versnelt’, de interantionaliseringsstrategie voor de Vlaamse economie 2017-2021 die de Vlaamse regering heeft goedgekeurd.
Het is een open deur intrappen, maar Vlaanderen leeft van de export. Zo ontstaat 1 op de 6 jobs dankzij export en exporteerde Vlaanderen vorig jaar voor een recordbedrag van 300 miljard euro.
Maar met de groeiende internationalisering kan Vlaanderen het zich niet permitteren ter plaatse te trappelen of enkel in de achteruitkijkspiegel te kijken. Daarom gaf minister-president Geert Bourgeois zijn diensten de opdracht de Vlaamse handelsstrategie bij de schaven en een nieuwe internationaliseringsstrategie uit te stippelen.
Die oefeningen zijn nu klaar. Wat de handelsstrategie betreft, is het de bedoeling verder te gaan dan de (klassieke) tariefverlagingen. Bedoeling is om maximaal handelsbelemmeringen weg te werken, bijvoorbeeld door de regels te vereenvoudigen.

Op internationaal vlak ligt er een nieuwe meerjarenstrategie klaar onder de noemer ‘Vlaanderen versnelt’.
Die nieuwe strategie is opgebouwd rond drie doelstellingen. Ten eerste wil Vlaanderen zichzelf op internationaal vlak nog meer op de kaart zetten in vijf afgebakende domeinen, gaande van voeding tot slimme logistiek. Ten tweede moeten meer Vlaamse bedrijven de grens over kunnen steken met hun goederen en diensten en moeten omgekeerd ook meer internationale bedrijven zich kunnen verankeren in Vlaanderen. En ten derde moeten bestaande belemmeringen – zeg maar redenen waarom bedrijven niet kunnen internationaliseren – weggewerkt worden.

Vlaams minister-president Bourgeois: “Internationalisering is de levensader van de Vlaamse economie. Vlaamse bedrijven moeten de grens over om te (blijven) groeien en de Vlaamse economie heeft buitenlandse investeerders nodig om sterker te worden”.

bron: Belga