Unia: "Arbeidsinspectie moet de middelen krijgen om discriminatie op te sporen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Unia zegt blij te zijn dat federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) met zijn aankondiging van vrijdag over mystery calls op de arbeidsmarkt een nieuwe weg wil inslaan. Peeters zei in de Persgroep-kranten dat hij wil dat de overheid zelf mystery calls kan uitvoeren. N-VA en Open Vld gaven al te kennen te vrezen voor een "heksenjacht", maar dat spreekt Unia-directrice Els Keytsman tegen. "We moeten de arbeidsinspectie de middelen geven om de discriminatie, die wel degelijk bestaat, op te sporen en aan te pakken. Daarvoor is inderdaad zelfcontrole nodig, maar net zoals in bijvoorbeeld het verkeer ook handhaving." Naast de mystery calls kondigde Peeters aan dat hij werkt aan een uitbreiding van het wettelijk arsenaal waarover de sociale inspectiediensten kunnen beschikken. "De klassieke methodes waarover de inspectiediensten nu beschikken, leveren inderdaad heel weinig op", merkt Keytsman op. Opdat de inspectiediensten niet in het wilde weg mystery calls zouden uitvoeren, pleit het vroegere Interfederaal Gelijkekansencentrum er verder voor om datamining mogelijk te maken. "Verborgen patronen, zoals welke uitzendkrachten krijgen wel of geen job, kunnen op die manier aan de oppervlakte komen, en met mystery calls al dan niet bevestigd worden."

Dat de arbeidsinspectie zich altijd kenbaar moet maken, is een andere schoen die volgens Unia in de huidige wetgeving wringt. "Om mystery

calls mogelijk te maken, zal ook die wetgeving aangepast moeten worden", aldus Keytsman.

"Het is dom dat discriminatie in bepaalde sectoren nog altijd bestaat", zegt Keytsman. "De arbeidsinspectie moet de tools krijgen om daartegen op te treden. Zelfcontrole is dan een eerste stap, maar er is ook handhaving nodig. Bovendien komen de resultaten van die zelfcontrole, zoals Federgon in de uitzendsector doet, op dit moment niet tot bij de arbeidsinspectie."

bron: Belga