Schutter Charleston geschikt bevonden voor rechtszaak

Schutter Charleston geschikt bevonden voor rechtszaak
Schutter Charleston geschikt bevonden voor rechtszaak

Dylann Roof, een 22-jarige die ervan wordt beschuldigd vorig jaar negen Afro-Amerikanen te hebben doodgeschoten in een kerk in Charleston, is geschikt bevonden voor zijn rechtszaak. Daarmee kan het proces maandag eindelijk aanvangen met de selectie van de jury, nadat eerder de rechtszaak was opgeschort omdat de verdediging een evaluatie had gevraagd over de mentale bekwaamheid van Roof. Het proces ging van start op 7 november voor een federale rechtbank in Charleston. Rechter Richard Gergel schortte echter diezelfde dag nog de selectie van de 12 juryleden op. De verdediging had gevraagd de mentale geschiktheid van Roof voor een rechtszaak te onderzoeken. “Het hof heeft beslist dat de beschuldigde in staat is om vervolgd te worden”, aldus de rechter, na het onderzoek van een rapport van een psychiater en andere getuigen

Roof hangt de doodstraf boven het hoofd voor de ergste racistische moord in de recente geschiedenis van de Verenigde Staten. Op 17 juni 2015 schoot hij in de Emanuel African Methodist Episcopal Church negen zwarten dood. Het gaat om de oudste kerk van de Afro-Amerikaanse gemeenschap.

Roof liet uitschijnen rustig deel te nemen aan een studie van de Bijbel, voor hij het vuur opende op de gelovigen. De twintiger werd snel geïdentificeerd op beelden van bewakingscamera’s. De volgende ochtend werd hij opgepakt.
De blanke man schreef in een manifest dat hij zwarten haat, en er verschenen ook foto’s van hem met de omstreden vlag van de Geconfedereerde Staten.

Maandag start in Charleston zijn proces voor de federale justitie, met debatten die enkele weken zullen duren. De staat South Carolina vervolgt hem eveneens. Dat proces is voorzien in januari 2017. Telkens zal de doodstraf geëist worden.

Bron: Belga