Rusland wil gesprek met Kiev en Brussel over winterse gastransit door Oekraïne

Rusland wil gesprek met Kiev en Brussel over winterse gastransit door Oekraïne

Rusland dringt aan op gesprekken met Kiev en Brussel om nakende verstoringen bij de transit van Russisch aardgas door Oekraïne tijdens de winter af te wenden. Oekraïne heeft de voorraad in de zomer niet genoeg aangevuld, zei de Russische minister van Energie Aleksander Novak, na gesprekken met de Europese energiecommissaris Maros Sefcovic. Bij vriestemperaturen kan de druk te laag worden voor transport, klonk het. Sefcovic ging ermee akkoord dat dergelijke trilaterale gesprekken de komende dagen in Brussel kunnen plaatsvinden. Kiev kaatste de bal terug. Volgens Oekraïne is de druk al aan de Russische kant te laag.

Politiek zijn er geen aanwijzingen dat Oekraïne in de winter niet zoals afgesproken het Russisch gas zal verder transporteren. Wel probeert het land, vanwege het conflict met Rusland, onafhankelijk te worden in zijn energievoorziening. Oekraïne vierde dat het sinds een jaar geen Russisch gas meer heeft gekocht. In de plaats daarvan haalde het land zijn energievoorziening uit de Europese Unie.

Het transitland heeft 2,6 miljard kubieke meter minder aardgas in voorraad dan bij het begin van de vorige winter. Moskou bood Kiev aan bijkomend 1,5 tot 4 miljard kubieke meter gas te verkopen.
Novak en Sefcovic spraken ook over Russische pijpleidingsprojecten naar de EU, zoals Nord Stream 2 en Turkish Stream.

bron: Belga