N-VA vraagt volledige klaarheid over dossier Eurostadion

N-VA vraagt volledige klaarheid over dossier Eurostadion

Brussels N-VA-parlementslid en gemeenteraadslid in Brussel Johan Van den Driessche eist dat Brussels minister Guy Vanhengel (Open Vld) en schepen Alain Courtois (MR) snel “volledige transparantie” scheppen in het dossier van het Eurostadion en parking C. Van den Driessche reageert daarmee op het bericht dat de stad Brussel de site van Parking C voor 99 euro in erfpacht heeft gegeven aan projectontwikkelaar Ghelamco en dat voor een bedrag van 1 euro per jaar. Volgens Het Laatste Nieuws heeft de stad Brussel de hele site van Parking C voor 99 jaar in erfpacht gegeven aan Ghelamco. Uit documenten die de krant kon inkijken, blijkt dat de bouwfirma op de site van het Eurostadion een complex mag bouwen waar het kantoren, hotels, restaurants en lofts mag verhuren. Goed voor meer dan 20 miljoen per jaar. Ghelamco wil op de site naast het stadion een ovaalvormig complex bouwen, een zogenaamde ‘innovatiecampus’.

N-VA-parlementslid Johan Van den Driessche, die de hand kon leggen op het contract, heeft grote vragen bij die innovatiecampus. Volgens hem gaat het om een “ordinair kantorencomplex”. Bovendien vindt de N-VA’er het “ongehoord” dat de site voor een symbolische bedrag van 1 euro per jaar voor 99 jaar in erfpacht is gegeven.

“Onze achter-achterkleinkinderen zullen nog steeds met dit contract rekening moeten houden voor een terrein op een van de meest strategische plaatsen rond Brussel”, aldus Van den Driessche, “Bovendien wordt de marktwaarde van dit terrein door specialisten geschat op 80 tot 100 miljoen euro, en wordt het ‘verkocht’ voor amper 99 euro. Deze deal toon aan hoe wanhopig het stadsbestuur is geweest om dit stadionproject rond te krijgen”.

Wat volgens Van den Driessche ook niet bekend was, is dat de mogelijkheid bestaat om in de gebouwen een stadhuis te vestigen, een cultureel centrum of een gemeenschapscentrum. “Evenmin was bekend dat zodra het Eurostadion klaar is, er geen concert of professionele voetbalwedstrijden mogen plaats vinden in het Koning Boudewijnstadion tenzij in akkoord met Ghelamco. Met andere woorden, het Koning Boudewijnstadion wordt dus op dat moment onverdoofd geslacht”, besluit Van den Driessche.

bron: Belga