François Molins: “Opdrachten verijdelde aanslagen kwamen uit Iraaks-Syrische oorlogszone”

François Molins:
François Molins: "Opdrachten verijdelde aanslagen kwamen uit Iraaks-Syrische oorlogszone"

De leden van de terreurcel die op 1 december verschillende aanslagen wilden plegen in de regio Parijs, hadden trouw gezworen aan Islamitische Staat (IS). Dat heeft de procureur van Parijs, François Molins, vrijdag meegedeeld. De groep stond in contact “met een opdrachtgever uit de Iraaks-Syrische oorlogszone”, zo is nog meegedeeld. Afgelopen weekend werden in Straatsburg en Marseille vijf terreurverdachten opgepakt. Ze zouden volgens sommige bronnen van plan geweest zijn aanslagen te plegen op de zetel van de gerechtelijke politie van Parijs, de kerstmarkt op de Champs-Elysées, Disneyland Parijs, caféterrasjes in het XXe arrondissement van de hoofdstad, een metrostation en “diverse” religieuze gebouwen.

De onderzoekers hebben bij huiszoekingen documenten aangetroffen waaruit duidelijk “getrouwheid aan Daesh” (de Arabische afkorting van IS) blijkt, zo verklaarde Molins tijdens een persconferentie. “Het commando van Straatsburg en de persoon die in Marseille werd opgepakt, beschikten over gemeenschappelijke instructies” die gecodeerd werden doorgegeven vanuit” Iraaks-Syrisch oorlogsgebied”, klinkt het.
De vijf verdachten, vier Fransen en een Marokkaan, worden vrijdag voor de rechter gebracht. Die zal beslissen of ze in staat van beschuldiging worden gesteld. Het parket vraagt ook om de verdachten aan te houden.

Bron: Belga