“Drink beter niet meer dan tien pintjes per week”

Drink beter niet meer dan tien pintjes per week "Drink beter niet meer dan tien pintjes per week"

“Om de risico’s van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week”. Zo luidt de nieuwe, strengere richtlijn voor alcoholgebruik van het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD), die vandaag werd voorgesteld. “Maar wie geen risico’s wil lopen, drinkt beter gewoon geen alcohol”, aldus VAD-directeur Marijs Geirnaert. Om de nieuwe alcoholrichtlijn van het VAD was de afgelopen weken al heel wat ophef ontstaan. Het expertisecentrum had de concrete invulling van de richtlijn nog niet gecommuniceerd, maar liet wel al weten dat deze zou worden verstrengd. “Dat mensen zo beschermend zijn over hun alcoholgebruik, zegt veel over hoe geaccepteerd alcohol is”, reageert Geirnaert. De nieuwe richtlijn van tien standaardglazen per week is een gevoelige verstrenging. Voorheen werden 21 glazen voor mannen en 14 voor vrouwen als “veilig” bestempeld. Het onderscheid tussen mannen en vrouwen, vervalt dus.

De richtlijn gaat daarnaast gepaard met een aantal “schadebeperkende tips”. Zo raadt het VAD aan om “bingedrinken” te beperken en de tien consumpties te verspreiden over meerdere dagen. Daarnaast pleit het centrum voor enkele alcoholvrije dagen in de week en “wie geen risico wil lopen, drinkt beter gewoon niet”. Al benadrukt Geirnaert wel dat het centrum de mensen enkel wil “informeren, en niet betuttelen”.

De VAD-directeur brak ook opnieuw een lans voor een Belgisch alcoholplan. Daar werd in oktober nog over onderhandeld met minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), maar een echt plan kwam er toen niet.

Geirnaert herhaalde dat het VAD een substantiële prijsverhoging van alle alcoholische dranken wil, en pleitte opnieuw voor een beperking van het aanbod, onder meer door een verhoging van de leeftijdsgrens naar 18 jaar en een verkoopverbod in tankstations. Tot slot wil de VAD ook de reclame voor alcohol aan banden leggen.

bron: Belga