Beneluxparlement roept op militaire samenwerking te versterken

Beneluxparlement roept op militaire samenwerking te versterken

Het Beneluxparlement heeft vrijdag een aanbeveling aangenomen waarin de regeringen van België, Nederland en Luxemburg worden opgeroepen om de militaire samenwerking te versterken, vooral in domeinen waar vandaag al structureel wordt samengewerkt zoals de Belgisch-Nederlandse marinesamenwerking. De Nederlandse fracties van PVV en SP onthielden zich. Het voorstel was van de hand van Maya Detiège (sp.a) en Wouter De Vriendt (Groen).
De regeringen dienen volgens de tekst ook nieuwe domeinen voor samenwerking te identificeren, zoals het groeperen van de lucht- en transportcapaciteit van de drie landen, het werk maken van een doorgedreven land- en luchtcomponent met het oog op gezamenlijke aankopen of het overwegen van een gezamenlijke operationele inzet op een meer systematische wijze.

Het parlement vraagt ook dat de permanent gestructureerde defensiesamenwerking binnen de Benelux ook zichtbaarder gemaakt werd voor het groot publiek. De aanbeveling vraagt ook de uitvoering van de Beneluxverklaring van 2012. Daarin is sprake van het gezamenlijk onderhoud en de operationele samenwerking rond de NH90-helicopter, de uitbouw van een gemeenschappelijke trainingslocatie voor parachutisten in Schaffen en het opzetten van gezamenlijke opleidingsprogramma’s en -infrastructuren.

bron: Belga