Honden onthouden meer dan je denkt

Honden
Foto Pexels

Hongaarse wetenschappers hebben aangetoond dat honden wel een zogenaamd ‘episodisch geheugen’ hebben waardoor ze niet alleen aangeleerde trucjes onthouden, maar ook andere zaken. Voordien werd ervan uitgegaan dat honden in het hier en nu leven en zich maar half bewust zijn van wat er gebeurt.

Wetenschapster Fugazza en haar team trainden zeventien honden in een spelletje: een handeling nabootsen bij het horen van het commando ‘doe!’. Daarna leerden de honden iets anders: gaan liggen nadat de trainer een handeling uitvoert. Toen de honden dat spelletje onder de knie hadden en telkens gingen liggen als de trainer een handeling had uitgevoerd, kregen de honden onverwacht alsnog het commando ‘doe!’ te horen. De dieren gingen vervolgens de handeling van de trainer nadoen.

Kennelijk hadden ze, ook zonder er speciaal op te letten, onthouden wat de trainer deed. Zelfs een uur na het spel bleken de viervoeters ongeveer een op de drie keer in staat na te doen wat ze de trainer een uur eerder hadden zien doen.

De resultaten lijken een antwoord te bieden op de aloude vraag ‘Hoe zelfbewust zijn dieren?’. Het onderzoek impliceert ook dat uw favoriete viervoeter zich meer herinnert dan je aanvankelijk dacht!