Vanaf zondag is er advocaat bij elk verhoor

Vanaf zondag is er advocaat bij elk verhoor

Zondag 27 november gaat de Salduz bis-wet van kracht. Die voorziet er onder meer in dat een verdachte tijdens elk verhoor wordt bijgestaan door een advocaat en, indien nodig, ook een tolk of vertaler. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaf samen met de eerste advocaat-generaal Yves Liégois een demonstratie van de nieuwe Salduz-wet in het commissariaat van de politiezone HerKo in Herent. De Salduz bis-wet is een omzetting van een Europese richtlijn die de rechten van slachtoffers en ondervraagden moet garanderen. Geens toonde zich niet weinig trots dat de federale regering erin geslaagd is om de richtlijn in een wet te gieten voor de door Europa opgelegde deadline van begin december.

Binnen drie dagen, wanneer de wet in werking treedt, zullen mensen die als verdachte worden verhoord tijdens elke fase van het verhoor kunnen worden bijgestaan door een advocaat. De Salduz-wet van 2011 regelde enkel een advocaat tijdens het eerste verhoor. Bovendien zullen minderjarigen geen bijstand van een advocaat kunnen weigeren.

Nog een nieuwigheid is dat alle advocaten zich moeten registreren voor de webapplicatie. Deze permanentiedienst kan worden geraadpleegd als de verdachte niet onmiddellijk een advocaat ter beschikking heeft. Daarnaast zorgt de nieuwe wet, Salduz bis of Salduz+, er ook voor dat zowel de verdachte als het slachtoffer een beroep kan doen op een vertaler of tolk. De schriftelijke neerslag van de rechten voor het verhoor is alvast voorzien in 62 talen.

De nieuwe wet zal processen alvast “eerlijker” maken, zegt minister Geens. Pleitbezorger Liégois waarschuwde wel voor de “grote impact” van de nieuwe wet op de “40.000 politiemensen in dit land”. “Zondag wordt het een harde noot om te kraken”, aldus Liégois.

bron: Belga