Tweehonderdtal mensen betogen tegen kantoor extreem-rechtse alliantie in Elsene

Een tweehonderdtal mensen hebben donderdagavond in Elsene een betoging gehouden tegen de aanwezigheid van de Alliance for Peace and Freedom (APF) in de gemeente. Die Europese alliantie van nationalistische partijen heeft sinds april een kantoor geopend aan het De Meeûssquare. Volgens de betogers groepeert de alliantie verschillende Europese partijen en organisaties die nostalgisch terugkijken naar het fascisme en het nazisme. De betoging was een initiatief van de organisatie Bruxelles Zone Antifasciste. Bij de partijen en organisaties die deel uitmaken van de APF bevinden zich onder meer het Griekse Gouden Dageraad, Forza Nuova uit Italië, het Spaanse Democracia Nacional, de Duitse NPD en het Belgische Nation.
“Dat zijn organisaties die openlijk neofascistisch zijn, en geweld gebruiken en angst zaaien om hun doel te bereiken”, zegt Paul, één van de betogers. “Leiders van Gouden Dageraad staan momenteel terecht omdat ze de Griekse rapper Pavlos Fyssas lieten vermoorden. De partij maakte zich ook berucht door aanvallen op strijdende arbeiders, zelfgeorganiseerde ziekenhuizen en huisvesting voor migranten, en de moorden op ten minste tien migranten. In België sloegen zes leden van Nation op het Luxemburgplein een dakloze in elkaar.”
De betogers verzetten zich ook tegen de opkomst van het populisme in Europa en de Verenigde Staten, dat ze in verband brengen met de economische moeilijkheden op beide werelddelen.
De betogers verzamelden eerst een uur lang op het Fernand Cocqplein in Elsene en trokken nadien naar het De Meeûssquare, waar ze wilden betogen voor het APF-kantoor. Dat werd hen verhinderd door de politie, waarop enkele betogers enkele flessen naar de politie gooide, wat dan weer beantwoord werd met pepperspray. Tot zware incidenten of arrestaties kwam het evenwel niet.

bron: Belga