Lichamen ontdekt na gewelddadig weekend in Zuid-Mexico

Lichamen ontdekt na gewelddadig weekend in Zuid-Mexico

In de Mexicaanse stad Zitlala hebben de autoriteiten woensdag een kamp omsingeld, nadat er zeven lichamen werden terugvonden in geïmproviseerde graven en mensenresten in een draagbare ijskast. Zitlala ligt in de zuidelijke Mexicaanse deelstaat Guerrero, waar een golf van geweld afgelopen weekend aan 30 mensen het leven kostte. Ook worden er nog steeds mensen vermist na een grootschalige ontvoering.
Volgens Roberto Alvarez, woordvoerder van het veiligheidsdepartement van Guerrero, ontvoerden georganiseerde criminele bendes leraren en landbouwers in ruil voor losgeld. “De grote kartels zijn kleine criminele groepen geworden die een kenmerk hebben: het extreem en irrationeel gebruik van geweld”, aldus Alvarez aan Radio MVS.
De zeven lichamen werden dinsdag gevonden, een dag nadat op twee andere plaatsen in Guerrero twaalf onthoofde lichamen werden gevonden. De gouverneur van Guerrero, Hector Astudillo, noemde het geweld dinsdag “barbaars en wreed”, en schreef het toe aan criminele bendes die heroïne en andere drugs verhandelen.
In sommige delen van Guerrero hebben inwoners burgermilities opgericht om zichzelf te verdedigen tegen het geweld.
Sinds begin dit jaar werden al 1.800 moorden gerapporteerd in Guerrero, waardoor de staat op de tweede plaats staat in de lijst van Mexicaanse staten waar de meeste moorden gepleegd worden.

bron: Belga