KLM stopt na 33 jaar met vluchten naar Qatar

KLM stopt na 33 jaar met vluchten naar Qatar

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM stopt volgende zomer na 33 jaar met rechtstreekse vluchten tussen Schiphol en Doha, de hoofdstad van Qatar. De concurrentie van Qatar Airways, dat sinds juni vorig jaar dezelfde route aanbiedt, maakt dat de lijndienst niet langer rendabel is.
Heel wat Europese luchtvaartmaatschappijen lijden zwaar onder de concurrentie uit het Midden-Oosten. Omdat de luchtvaartbedrijven daar vaak gefinancierd worden met overheidsgeld en van voordelen genieten die in Europa niet zijn toegestaan, gaat het in feite om oneerlijke concurrentie.

Volgens pilotenvakbond VNV is KLM simpelweg uit de markt gedrukt door Qatar Airways. “Dat bedrijf is openlijk met zijn zegetocht door de wereld bezig en we laten het allemaal maar gebeuren, blind gemaakt, om niet te zeggen gechanteerd, door zijn olie- en gasdollars. Misschien dat hierdoor de ogen eens opengaan in Den Haag en Brussel”, aldus vakbondsvoorzitter Steven Verhagen.

Qatar Airways wil zijn aanbod op de route Schiphol-Doha graag uitbreiden naar twee dagelijkse vluchten. Het bedrijf wacht hiervoor wel nog op toestemming van de Nederlandse overheid.

bron: Belga