Khalid El Bakraoui achter “artnapping” om terrorisme te financieren

Khalid El Bakraoui achter "artnapping" om terrorisme te financieren

Khalid El Bakraoui, de dader van de terroristische aanslag in het metrostation Maalbeek op 22 maart, nam deel aan geheime onderhandelingen om losgeld te verkrijgen van de verzekeringsmaatschappijen van het Van Buuren Museum in Ukkel, die in juli 2013 slachtoffer werden van een inbraak, zo onthult Paris Match vandaag. El Bakraoui stond op dat moment onder elektronisch toezicht, en voerde de inbraak waarschijnlijk niet mee uit. Volgens het tijdschrift deed een undercoveragent van de speciale eenheden van de federale politie (CGSU), zich voor als een tussenpersoon van de drie verzekeringsmaatschappijen van het museum, om de daders te identificeren die losgeld vroegen en om de kunstwerken te recupereren. Het ging om een tiental schilderijen, waaronder een van James Ensor en een van Kees Van Dongen, met een geschatte waarde van 1,2 miljoen euro.

De onderhandelingen liepen tussen juli 2013 en mei 2015, maar werden stopgezet zonder dat de daders gevonden werden. De kunstwerken werden nog steeds niet teruggevonden.

Het eventuele losgeld diende waarschijnlijk voor de financiering van de terroristische activiteiten van Khalid El Bakraoui, aldus de auteur van het artikel. In die periode was hij al erg geradicaliseerd en was hij bezig met de voorbereidingen voor de aanslagen van Parijs.

bron: Belga