Geens drukt spijt uit over verkrachtingszaak met recidivist

Geens drukt spijt uit over verkrachtingszaak met recidivist

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft zijn “oprechte spijt” uitgedrukt over de verkrachting door een recidivist die zich illegaal in het land bevond. Hij herhaalt dat hij werk wil maken van een verstrenging van de strafmaat voor geweldmisdrijven, en in het bijzonder voor verkrachtingen. De minister kreeg tijdens het vragenuurtje in de Kamer vragen voorgeschoteld van Barbara Pas (Vlaams Belang), Carina Van Cauter (Open Vld) en Sophie De Wit (N-VA) over de verkrachting van een negentienjarig meisje door een recidiverende man die onwettig in ons land verbleef. Hij was eerder veroordeeld voor zedenfeiten, maar had niet zijn volledige straf uitgezeten.

“Vooreerst wil ik mijn oprechte spijt uitdrukken over wat hier is gebeurd met het slachtoffer. Ik beloof er alles aan te doen opdat zoiets in de toekomst kan vermeden worden”, begon minister Geens zijn antwoord. Hij legde uit dat de diensten er in het verleden van uit gingen dat de dader een Irakees was. Hij kon niet worden gerepatrieerd, omdat ons land met Irak daarover geen akkoord heeft, en kon dus niet in een gesloten centrum worden opgesloten. In de plaats daarvan kreeg hij een bevel het grondgebied te verlaten. Intussen is gebleken dat het om een Marokkaan gaat.

Minister Geens merkte nog op dat ons land dit jaar ongeveer 1.600 illegale veroordeelden zal gerepatrieerd hebben. Dat zijn er driemaal zoveel als in 2014.

bron: Belga