Gedaan met het belastingvrij melken van een vennootschap

door
Belga
Leestijd 1 min.

De regering-Michel sluit een wettelijk achterpoortje waarmee heel wat zelfstandigen belastingvrij winst uit hun vennootschap haalden. Dat schrijft De Standaard vandaag. Nogal wat zelfstandigen organiseren hun activiteiten via een vennootschap omdat de belasting op de winst in zo'n vennootschap een pak lager ligt dan wat ze op hun winst betalen wanneer ze die activiteit in eigen naam uitoefenen. Maar het 'probleem' waarmee ze dan kampen is om die winst uit de vennootschap naar hun privévermogen te halen. Via allerlei constructies proberen nogal wat zelfstandigen de roerende voorheffing van (binnenkort) 30 procent te vermijden die ze zouden moeten betalen als ze zichzelf een dividend uitkeren.

Een van de gebruikte constructies is die met de zogenoemde interne meerwaarden, maar daar steekt de regering-Michel vanaf 2017 een stokje voor. Bij die techniek verkoopt de zaakvoerder de aandelen van zijn werkvennootschap, waarin de winst zit, aan een holdingvennootschap waarvan hij ook aandeelhouder wordt. Door een mismatch in de huidige fiscale wetgeving is de meerwaarde die de zaakvoerder op zijn aandelen realiseerde bij de overgang van de werkvennootschap naar de holdingvennootschap zo goed als niet belastbaar en kon de holdingvennootschap de winst belastingvrij aan de zaakvoerder uitkeren.

Door deze "fiscaal rechtvaardige" maatregel rekent minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) op een jaarlijkse opbrengst van 31 miljoen euro.

bron: Belga