Belgische NOMAD-instrument op jongste Europese Marsverkenner deed eerste metingen

Deze week vindt de analyse plaats van de eerste metingen die het Belgische NOMAD-instrument op de Europees-Russische Marsverkenner ExoMars heeft verricht, zo heeft het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) donderdag getweet.
De “orbiter” van de eerste ExoMars-missie, in het jargon de TGO of “Trace Gas Orbiter”, kwam op 19 oktober succesvol in een baan rondom de Rode Planeet. Op die onbemande sonde staat onder meer het wetenschappelijk instrument NOMAD (Nadir and Occultation for Mars Discovery), dat is ontworpen, vervaardigd en getest door het BIRA.

Het heeft tijdens de eerste “wetenschappelijke” baan rondom Mars eerste gegevens verzameld. De analyse daarvan gebeurt deze week. Morgen/vrijdag start een tweede “wetenschappelijke” baan, zo staat ook in de tweet. De NOMAD doet met drie spectrometers in drie kanalen onderzoek naar de samenstelling van de atmosfeer van de Rode Planeet en zoekt in het bijzonder naar sporengassen, in het bijzonder methaan. De hamvraag is of er al dan niet een biologische oorsprong in het spel is.

Het Europese Ruimtevaartbureau ESA, dat samen met de Russische zusterorganisatie Roscosmos de missie heeft opgezet, heeft woensdag bevestigd dat een probleem met de navigatiesoftware op 19 oktober tot de crash van de Marslander Schiaparelli, het tweede luik van de eerste ExoMars-missie, heeft geleid. Het BIRA tweette daaromtrent donderdag ook dat de TGO, die in “excellente staat” is de hele missie “redt”.

bron: Belga