Slimme pleister checkt je gezondheid

Een nieuwe pleister vangt je zweetdruppels op en kan iets vertellen over de gezondheid van je lichaam. De analyse van het zweet gebeurt via een smartphone-app. 

Onderzoekers van de Northwestern University kwamen op de proppen met de pleister. Het nieuwe hebbeding vangt je transpiratievocht op en laat het via kleine kanaaltjes langs ‘chemische markers’ vloeien. Die zullen verkleuren als ze in contact komen met bepaalde stoffen, zoals bij zwangerschapstests.

Met een smartphone-app kunnen mensen de verkleuring analyseren en informatie checken over zijn gezondheid. Je kan onder meer de hoeveelheid glucose, melkzuur of de zuurgraad van transpiratievocht meten. Dat staat in het wetenschappelijke tijdschrift Science Translation Medicine, waarover de Volkskrant rapporteert.

Chip

Gelijkaardige toepassingen bestaan al langer, maar die hebben vaak elektronica ingebed, wat minder betrouwbare resultaten oplevert. De pleister van de Amerikaanse universiteit bevat alleen een NFC-chip.

Volgens de onderzoekers kan het nieuwe gadget vooral gebruikt worden in het domein van fitness, sport en wellness. In de gezondheidszorg kan het een aanvulling zijn op bloedonderzoek.