Marslander schatte hoogte verkeerd in

De marslander Schiaparelli, die vorige maand op de rode planeet crashte, dacht dat hij al geland was. Dat blijkt uit het eerste onderzoek.

De landing van Schiaparelli was een proefproject met het oog op een grote marsmissie die in 2021 moet landen. Die missie zal deels van dezelfde technologie gebruikmaken. De landing liep echter fout. Schiaparelli stortte met 540 km/u neer in plaats van zachtjes op het oppervlak te landen omdat de computer de hoogte verkeerd ingeschat had. De lander was, aan boord van het moederschip, zeven jaar onderweg naar mars.

Ondergronds

Kort na het openen van de remparachute concludeerden de sensoren dat het toestel zich onder het planeetoppervlak bevond, terwijl het in werkelijkheid nog 3,7 kilometer hoog was. Vervolgens werd de parachute afgeworpen en de remsystemen uitgeschakeld. Intussen werden ook al systemen opgestart die pas opgestart hadden moeten worden na de landing, zo blijkt uit gegevens die Schiaparelli in de laatste seconden voor de crash doorstuurde. Het gaat om voorlopige conclusies, begin 2017 zal er een volledig rapport over de crash vrijgegeven worden.

300 miljoen

Het Europese ruimtevaartagentschap ESA, dat verantwoordelijk is voor de missie, is nog op zoek naar 300 miljoen euro voor het vervolg van de ExoMars-missie. Aangezien de oorzaak van de crash nu bekend is, hoopt ESA dat de bevoegde Europese ministers het benodigde geld makkelijker zullen vrijmaken.