Amsterdam ruziet over bierfiets

Flickr / FaceMePLS

De Nederlandse hoofdstad Amsterdam is verdeeld over de bierfiets. De burgemeester wil het rijdend gevaarte verbieden, een rechter vindt dat te vergaand.

Een bierfiets is een vehikel dat aangedreven wordt door een tiental mensen die trappen op de pedalen terwijl er volop bier geschonken wordt. Het lijkt op een soort grote go-cart. Het mag weinig verbazen dat sommigen die bierverslindende feestfiets als overlast ervaren. In totaal kwamen er dit jaar al 63 klachten binnen.

Verbod

De Amsterdamse Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) vaardigde al in oktober een verbod uit dat voor de hele binnenstad geldt. In afwachting van een definitief vonnis in december, boog een bestuursrechter zich deze week over de zaak.

«Niet best»

«Het zou niet best zijn als de burgemeester niet in staat zou zijn overlast door een bierfiets te handhaven», zei de rechter volgens NRC. Ook stipte hij aan dat er niet nagedacht is over hoe de uitbaters hun bierfietsen, die in het centrum gestald zijn, nu kunnen verplaatsen naar een andere locatie zonder een overtreding te begaan.

De uitbaters van de vier bedrijven die bierfietsen aanbieden, vragen om het verbod te herzien. Ze zijn wel bereid op beperkingen op het aantal fietsen of op het alcoholgebruik te aanvaarden. Ook willen ze indien nodig het parcours aanpassen.