Vlaams Parlement wil kosten assistentiehond laten terugbetalen

Het Vlaams Parlement wil dat de Vlaamse overheid de kosten voor alle assistentiehonden terugbetaalt. Daarover keurde het woensdag unaniem een resolutie goed. Nu is enkel de blindegeleidehond opgenomen in de refertelijst. Honden hebben hun meerwaarde al bewezen voor gehoorbeperkingen, motorische handicap, autisme en zelfs epilepsie.
Alleen de blindengeleidehond staat opgenomen in de officiële refertelijst voor materiële bijstand van gehandicapten. Dat betekent dat het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap kan bijdragen in de opleidings- en andere kosten van zo’n hond voor 13.169 euro.
Alle andere assistentiehonden zijn voorlopig niet opgenomen in de refertelijst. Aanvragers daarvoor moeten een andere procedure volgen, namelijk via de Bijzonder Bijstandscommissie en eventueel zelfs via de rechtbank.
“Daarom vraagt dit voorstel van resolutie aan de Vlaamse regering om werk te maken van een regeling tot tenlasteneming van de kosten van de assistentiehond en als zodanig komaf te maken met de procedure via de Bijzondere Bijstandscommissie”, zegt initiatiefneemster Martine Taelman (Open Vld).

bron: Belga