Twee verdachten vrijgelaten die nieuwe aanslag in Frankrijk zouden gepland hebben

door
Belga
Leestijd 1 min.

Twee van de zeven mannen die afgelopen weekend werden opgepakt omdat ze een aanslag zouden hebben gepland in Frankrijk, zijn dinsdagavond weer vrijgelaten. Dat werd vernomen uit juridische bron. De twee werden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de opvang van Hicham E., een Marokkaan die in Portugal woont en die bij de Franse autoriteiten geseind staat als radicale islamist. Volgens de autoriteiten zou E. verantwoordelijk zijn geweest voor de fondsenwerving van de terreurcel.

De twee mannen die werden vrijgelaten werden, samen met een derde man, afgelopen opgepakt in Marseille. Daarnaast werden vier mannen opgepakt in Straatsburg. Twee van hen worden ervan verdacht in 2015 via Cyprus naar Syrië te zijn getrokken. Bij huiszoekingen werden twee handwapens, een automatisch pistool, een machinegeweer en jihadistische propaganda aangetroffen.

De operatie kaderde in onderzoek dat het terreurbestrijdingsparket al meer dan acht maanden voert. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve liet weten dat een lang tevoren voorziene terreurdaad op het Franse grondgebied is vermeden.

Hij legde uit dat op 14 juni, enkele dagen na de start van het EK Voetbal in Frankrijk, een eerste serie arrestaties van vijf lieden met banden met hetzelfde netwerk heeft plaatsgevonden. Twee van de vijf bleven opgesloten.

Bron: Belga