Tijger bedreigd door opleving van bouw in Azië

Tijger bedreigd door opleving van bouw in Azië
Tijger bedreigd door opleving van bouw in Azië

Stroperij en de inkrimping van hun habitat hebben de tijgers gedecimeerd, maar de komende jaren kan het grootste risico van de boom in infrastructuurprojecten in Azië komen, zo meent WWF in een rapport dat woensdag bekendgemaakt is. Volgens de natuurbehoudsorganisatie zal de zowat 11.000 kilometer aan wegen en spoorwegen die in Azië gepland is, nog verder snijden in de habitat van deze grote katachtigen. De infrastructuur zal “de gebieden van de tijgers in steeds kleinere en geïsoleerde stukken snijden”, waarschuwt WWF in zijn rapport.

Tijgers hebben grote, ononderbroken gebieden nodig om te jagen. Ze dreigen bovendien te worden aangereden op de (spoor)wegen. “Is de regionale gemeenschap bereid de verdwijning te aanvaarden van de tijgers en alles wat ze vertegenwoordigen, in ruil voor nieuwe autowegen en nieuwe transportnetwerken? “, vraagt WWF.

“Er is in het verleden veel lineaire infrastructuur gebouwd in de landen waar de tijgers leven, maar de omvang en de snelheid van de geplande ontwikkeling vormen een van de grootste uitdagingen”, benadrukt de ngo. Ze roept de projectontwikkelaars op de impact op de habitat van de tijgers zo klein mogelijk te houden.

Volgens WWF leven nog slechts ongeveer 4.000 tijgers in het wild, tegen 100.000 een eeuw geleden. Ze zijn verspreid over twaalf landen in Azië en Siberië. WWF erkent dat er voor het eerst tekenen van een toename van de populatie zijn, maar waarschuwt dat dit resultaat verloren kan gaan door infrastructuurprojecten die geen rekening houden met de dieren.

Bron: Belga