“Taak van ambtenaar om beslissing regering uit te voeren”

Taak van ambtenaar om beslissing regering uit te voeren

“De hervorming van de sociale inspectie is goedgekeurd door de regering. Het is de taak van een ambtenaar om beslissingen van de regering uit te voeren”. Dat zegt staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) in een reactie op de kritiek van Frank Van Massenhove, topman van de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid. Topambtenaar Van Massenhove en staatssecretaris De Backer liggen op ramkoers. Van Massenhove heeft forse kritiek op de hervorming van de sociale inspectiediensten die De Backer wil doorvoeren.

De bedoeling is de ‘overlap’ tussen de verschillende diensten te vermijden en zo de strijd tegen de sociale fraude efficiënter te maken. Concreet wordt de bestaande sociale inspectiedienst van de FOD Sociale Zekerheid geïntegreerd in de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ). Van Massenhove is niet te spreken over de hervorming en haalde in een column fors uit naar De Backer. Hij bestempelde hem als een “arrogante pipo” en een “ambitieus alfamannetje”.

In een reactie in De Ochtend (Radio 1) en ook in De Morgen en Het Laatste Nieuws zegt De Backer dat hij “recht in zijn schoenen staat”. De Open Vld’er benadrukt dat de hervorming is gebaseerd op uitgebreid overleg met de betrokken inspectiediensten en dat er ook is rekening gehouden met de bezorgdheden van Van Massenhove.

De staatssecretaris wijst er ook op dat het plan intussen de “volle steun” heeft gekregen van de regering. “Het is de taak van een ambtenaar om een beslissing van de regering uit te voeren”, aldus De Backer. “Elke ambtenaar zal moeten meewerken”, stelt de staatssecretaris.

In Het Laatste Nieuws zegt Van Massenhove dat hij de beslissing wel slecht vindt, maar dat hij ze “professioneel” zal uitvoeren. Maar in één beweging beschuldigt hij De Backer van “leugens”.

bron: Belga