Politie houdt huiszoeking bij Terzake-journalist

Speurders van de federale politie hebben woensdagvoormiddag in Brussel een huiszoeking uitgevoerd in de woning van Terzake-journalist Bart Aerts. Daarbij werden onder meer zijn computer geraadpleegd en zijn telefoon in beslag genomen. De journalist werd daarna ook meegenomen naar Brugge voor verhoor. Dat meldt de openbare omroep VRT. Die protesteert tegen wat hij noemt “de schending van het bronnengeheim”. De actie van de politie past in een onderzoek naar perslekken in de zogenaamde zaak van de Kasteelmoord. In de Terzake-uitzending van 17 november waren een aantal afgetapte telefoongesprekken uit het onderzoek naar de Kasteelmoord te horen. Daaruit bleek dat de familie van het slachtoffer, Stijn Saelens, contact zocht met het Brugse parket en magistraten.

De VRT protesteert met klem tegen deze manier van werken van de politie en het gerecht. Er wordt een verzoekschrift ingediend bij de onderzoeksrechter in Brugge “om de vrijgave van de telefoon te eisen”, zegt de VRT in een persbericht. De inbeslagname van de telefoon is volgens de VRT “niet alleen flagrant in strijd met de wet op het bronnengeheim, ze schaadt ook het werk van de betrokken journalist”.

Dinsdagavond had de onderzoeksrechter Peter Gyselbrecht aangehouden. In 2012 zat Gyselbrecht al een kleine zeven maanden in de gevangenis voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de Kasteelmoord.

bron: Belga