Nieuwe webtool helpt verenigingen aan lokaal

Nieuwe webtool helpt verenigingen aan lokaal

De organisatie ‘de Verenigde Verenigingen’, het netwerk en de spreekbuis van middenveldorganisaties in Vlaanderen, heeft woensdagmiddag in de school Sint-Joost-Aan-Zee in Brussel een interactieve website voorgesteld die scholen, lokale besturen en verenigingen moet helpen om infrastructuur open te stellen. Totnogtoe stelden maar 6 op de 10 scholen – soms eenmalig – de deuren open voor niet-schoolse activiteiten. “Het openstellen van schoolinfrastructuur voor organisaties en burgers beantwoordt aan een toenemende nood aan ruimte van organisaties en burgers”, vindt ‘de Verenigde Verenigingen’. “Het zorgt voor verbinding tussen actoren in een buurt en het kost nauwelijks extra geld. Het vergt vooral goeie wil en goeie afspraken. Het maken van die afspraken blijkt niet altijd evident, waardoor in Vlaanderen slechts 62 procent van de scholen haar infrastructuur open stelt.”

Om scholen op weg te helpen, bundelde de Verenigde Verenigingen alle nodige informatie op één gebruiksvriendelijke website. De website “Slimgedeeld.be” geeft een antwoord op de meest voorkomende vragen bij het openstellen van schoolinfrastructuur, ze geeft ook concrete tips en verwijst door naar de juiste instanties. De tool daagt de gebruikers uit om hun tips en goede voorbeelden ook zelf op te laden op de website.

“Er zijn tal van goede redenen om schoolinfrastructuur te delen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) over het initiatief. “Scholen zijn een belangrijke ontmoetingsplaats voor wie in de buurt woont, werkt of er zijn of haar vrije tijd besteedt. Gebouwen delen heeft een ongekende sociale meerwaarde. Tegelijk gaat het om het slim en efficiënt omgaan met beschikbare ruimte, het delen van kosten en de middelen voor scholenbouw zo goed als mogelijk inzetten.”

bron: Belga