Nieuw vredesakkoord Colombia donderdag ondertekend

De Colombiaanse overheid en de guerillabeweging Farc hebben dinsdag aangekondigd dat ze donderdag in de hoofdstad Bogotá het nieuwe vredesakkoord zullen ondertekenen waarover ze op 12 november een akkoord hebben gesloten. “De delegaties van de overheid en van de Farc zijn overeengekomen dat ze het finale akkoord om een einde te maken aan het conflict en om een duurzame en stabiele vrede te krijgen in het land, op donderdag 24 november zullen ondertekenen om 11.00 uur (17.00 uur Belgische tijd) in het Teatro Colón in Bogotá”, aldus de onderhandelaars van beide partijen in een gemeenschappelijk persbericht.
Beide partijen voegen nog toe dat het akkoord, dat werd bereikt nadat de bevolking begin oktober tijdens een referendum een eerste akkoord verwierp, vervolgens zal worden goedgekeurd door het parlement. De onderhandelingen om tot een vredesakkoord te komen gingen bijna vier jaar geleden van start.
Het akkoord moet een einde maken aan een conflict dat meer dan 50 jaar geduurd heeft tussen de regering, rechtse paramilitairen en linkse guerillastrijders, waarbij meer dan 220.000 mensen om het leven kwamen en miljoenen mensen op de vlucht sloegen.

Bron: Belga