Neonazi schuldig bevonden aan moord op Britse politica Jo Cox

Neonazi schuldig bevonden aan moord op Britse politica Jo Cox

Thomas Mair is woensdag door de jury van de Old Bailey in Londen schuldig bevonden aan de moord op de Britse politica Jo Cox, die enkele dagen voor het brexit-referendum werd neergeschoten en neergestoken in het stadje Birstall. Dat melden Britse media. Bij het incident liep nog een andere omstaander zware verwondingen op. Het 41-jarige parlementslid, lid van Labour, gold als fervent tegenstandster van een brexit; Mair was voor Britse uittreding uit de EU. Op 16 juni was Cox in Birstall, nabij Leeds, voor een politieke bijeenkomst. Toen ze haar wagen verliet, werd het 41-jarige parlementslid vijftien keer neergestoken en drie maal neergeschoten door Mair.

De moord op Cox schokte de natie. Er werden vragen gesteld of het agressieve taalgebruik tijdens de campagne voor het referendum een rol speelde bij haar dood. Het gebeuren werd door de media aangewend om het pro-Brexitkamp in een slacht daglicht te stellen. Uiteindelijk stemden de Britten – onverwacht – toch voor de Brexit.

De huiszoeking bij Mair bracht aan het licht dat de man niet enkel een voorstander voor de brexit was, maar dat hij ook wel erg grote sympathie had voor het nazisme. Zo vond de politie heel wat nazimemorabilia en puilde zijn boekenkast uit met biografieën van prominente nazi’s en naslagwerken over het Derde Rijk.

Daarnaast werd er in het huis ook documentatie aangetroffen over Cox.

bron: Belga