LBC-NVK: “Tekort aan plaatsen in Vlaamse woonzorgcentra verbaast ons niet”

LBC-NVK: "Tekort aan plaatsen in Vlaamse woonzorgcentra verbaast ons niet"

“De cijfers over het tekort aan plaatsen in Vlaamse woonzorgcentra verbazen de vakbond in het geheel niet.” Dat zegt Olivier Remy, secretaris bij de christelijke vakbond LBC-NVK. Remy hamert erop dat extra investeringen in gebouwen alleen niet voldoende zijn. “Eerst en vooral moet er worden geïnvesteerd in meer personeel. Het zijn namelijk mensen die zorg geven.” Uit een studie van de VUB, waar de Mediahuiskranten vandaag over berichten, blijkt dat er op dit moment zowat 22.000 rusthuisbedden te weinig zijn in Vlaanderen. Hoewel er nooit méér bedden zijn geweest dan de 75.000 vandaag, haalt de vergrijzing de woonzorgcentra snel in. De Vlaamse overheid had voor zichzelf een cijfer van bijna 100.000 bedden vooropgesteld, maar komt daar in de verste verte niet aan.

Volgens de christelijke vakbond moeten er minstens 11.200 voltijdse personeelsleden bijkomen in de sector, vooral verpleeg- en zorgkundigen, om het tekort weg te werken. Het gaat om een minimumvoorwaarde, want “de kans is groot dat de werkelijke cijfers nog hoger zijn omdat de personeelsbezetting in een rusthuis deels afhangt van de ‘zorgzwaarte’ van de ouderen die er verblijven”, aldus Remy.

De vakbond breekt daarnaast ook een lans voor extra inspanningen “om de hoge werkdruk aan te pakken en om de jobs van tienduizenden zorgverleners werkbaar te houden” en voor een nieuw meerjarenplan vanuit de Vlaamse regering. “Ook daarom zullen morgen vele duizenden werknemers uit de non-profit betogen in de straten van Brussel”, klinkt het nog.

bron: Belga