Kwalif. EK basket (v) – Belgian Cats plaatsen zich na makkelijke zege in Polen

Kwalif. EK basket (v) - Belgian Cats plaatsen zich na makkelijke zege in Polen

De Belgische basketbalvrouwen mogen voor het eerst sinds 2007 opnieuw deelnemen aan een Europees kampioenschap. De Belgian Cats wonnen woensdag in en tegen Polen hun vierde en laatste kwalificatiewedstrijd met 61-77 (15-27, 25-25, 10-14, 11-11) en plaatsen zich als winnaar van groep G voor het EK van 2017 in Tsjechië. België had zijn schaapjes in het Poolse Walbrzych al na tien minuten op het droge. De Cats scoorden 27 punten, de kloof met de Poolse thuisploeg bedroeg na het eerste kwart al twaalf punten. Dat verschil hielden ze tot aan de rust (40-52) vast. Na de break hield de Belgische verdediging goed stand. Polen scoorde amper 10 punten in het derde kwart. Met Ann Wauters (16 punten), Emma Meesseman (13 punten) en Kim Mestdagh (13 punten) lieten drie Belgische speelsters dubbele cijfers optekenen. Bondscoach Philip Mestdagh gaf speelminuten aan alle Cats, enkel youngster Emmanuelle Mayombo stond niet op het scorebord.
De Belgen openden hun kwalificatiecampagne een jaar geleden met een 76-71 nederlaag in Wit-Rusland. Polen kreeg nadien in Namen een pak rammel (100-63). Afgelopen zaterdag waren de Belgian Cats dankzij een 67-61 thuiszege tegen de Wit-Russische basketbalvrouwen al zo goed als zeker van een plaats op het EK.
België sluit zijn kwalificatiecampagne af met 7 punten uit vier wedstrijden. Wit-Rusland (6 punten) en Polen (6 punten) grijpen naast een EK-ticket. De winnaars van de negen groepen en de beste zes tweedes plaatsen zich voor de eindronde in Tsjechië.
België maakt in juni volgend jaar na een afwezigheid van tien jaar opnieuw zijn wederoptreden op het Europees niveau. In 2007 eindigden de Belgian Cats op de zevende plaats. Ook toen was de intussen 36-jarige Wauters van de partij.

bron: Belga