Israëlische procureur-generaal opent onderzoek naar aankoop van onderzeeërs

De Israëlische procureur-generaal Avichai Mandelblit heeft een onderzoek bevolen naar de aankoop van drie nieuwe onderzeeërs door de Israëlische Defensie. Bij de deal met de Duitse groep Thyssenkrupp, waarbij ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu betrokken is, zou sprake zijn van belangenvermenging. Dat berichtten Israëlische media woensdag. De voorbije dagen uitten al meerdere politici hun bedenkingen bij de miljardendeal. Zij eisten een onderzoek naar mogelijke belangenvermenging: premier Netanyahu zou geweten hebben dat zijn persoonlijke advocaat David Shimron banden heeft met Thyssenkrupp. Shimron zou voor de defensiepoot van het Duitse concern optreden als bemiddelaar in Israël.
Procureur-generaal Mandelblit beval woensdag een onderzoek naar de zaak nadat hij naar eigen zeggen “nieuwe informatie” had gekregen over de beslissing van Netanyahu om de miljardendeal door te drukken. De Israëlische premier zou de aankoop hebben doorgeduwd ondanks de bezwaren van minister van Defensie Moshe Yaalon en hoge officieren van het leger.
Ook het Duitse concern Thyssenkrupp is naar eigen zeggen een intern onderzoek gestart naar de affaire.
Zondag verdedigde Netanyahu de deal nog en zei hij dat “het versterken van de veiligheid van de staat Israël mijn enige overweging was bij de aankoop van deze duikboten”.

Bron: Belga