Gent-Wevelgem - Oorlogsslachtoffers herdacht met passage langs halfverharde wegen in Ploegsteert

door
Belga
Leestijd 2 min.

De 79e editie van Gent-Wevelgem staat op 26 maart 2017 in het teken van de 600.000 oorlogsslachtoffers die tijdens Wereldoorlog I vielen in de Westhoek. Dat maakten de organisatoren van de kasseiklassieker woensdag bekend. De WorldTour-koers met start in Deinze en aankomst in Wevelgem zal ter herdenking van het Kerstbestand van 1914 een omweg maken langs drie halfverharde stroken in en rond Ploegsteert. "Door de (drie) 'Plugstreets' mee op te nemen in het parcours wordt er opnieuw gestreden, zij het dan gelukkig op de fiets. Daarnaast brengen wij hommage aan de slachtoffers en kan de televisiekijker op gepaste wijze de gesneuvelden gedenken", doet sportief directeur van Gent-Wevelgem Hans De Clercq de nieuwigheid uit de doeken.

De organisatie laat het peloton via drie halfverharde wegen, ook Green Roads genoemd, passeren langs enkele oorlogsgraven en historische herdenkingsplaatsen. De renners zullen tussen de twee beklimmingen van de Kemmelberg door een omweg van 5,7 kilometer maken, waarvan 4 kilometer over de drie 'Plugstreets', genoemd naar de Britse benaming voor het Henegouwse dorpje Ploegsteert ('Plugstreet'). Nadien sluit het peloton opnieuw aan op het parcours van vorig jaar.

"De eerste twee stroken zijn licht hellend en bevinden zich in open vlakten waar de wind vrij spel zal hebben. Aan de ingang van de tweede strook ligt het Christmas Truce Monument dat de symboliek van de Kerstbestanden in 1914 weergeeft", licht De Clercq toe. "Het inpassen van deze strook zal voor bijkomende nervositeit zorgen. Er zal minder mogelijkheid zijn om te recupereren. De wedstrijd zal hier niet gewonnen worden, maar het kaf zal verder van het koren worden gescheiden."

Het Kerstbestand is een historische gebeurtenis die tot de verbeelding blijft spreken. In de buurt van Mesen kwamen in de kerstperiode van 1914 Britse en Duitse soldaten de loopgraven uit om te verbroederen, samen te eten en te drinken, en voetbal te spelen in een stukje niemandsland. Twee jaar geleden onthulde de Europese voetbalbond UEFA in buurgemeente Ploegsteert het Christmas Truce Monument, een beeldhouwwerk waar ook het peloton tijdens Gent-Wevelgem 2017 langs zal rijden.

bron: Belga