Emoties laaien hoog op in het Witte Huis

AFP / N. Kamm

Ellen DeGeneres was zichtbaar ontroerd bij de uitreiking van de Medal of Freedom. Die werden in het Witte Huis voor de laatste keer uitgereikt door president Obama.

Ellen DeGeneres, tv-presentatrice, actrice en stand-upcomedian, was een van de eenentwintig artiesten, atleten en activisten die een Medal of Freedom kregen.

De Presidential Medal of Freedom of presidentiële vrijheidsmedaille is de hoogste onderscheiding die de regering van de Verenigde Staten aan burgers geeft voor hun buitengewone bijdrage aan wereldvrede, cultuur en andere nationale belangen. Ook acteurs Robert De Niro, Tom Hanks en Robert Redford, basketballer Michael Jordan, zangeres Diana Ross en zanger Bruce Springsteen waren bij de gelauwerden.

De 58-jarige presentatrice werd zichtbaar emotioneel toen ze werd aangekondigd als iemand “die ons getoond heeft dat een individu van de wereld een fijnere, liefdevollere plaats kan maken, als we maar blijven voortzwemmen.” Die opmerking verwees naar haar stemmenwerk in ‘Finding Nemo’. “In elke rol herinnert ze ons eraan om lief te zijn voor elkaar en de ander te behandelen zoals je zelf behandeld zou willen worden.”

 

Obama had lof voor haar inspanningen voor de rechten van holebi’s. “Nu is het gemakkelijk om te vergeten hoeveel moed er twintig jaar geleden nodig was om je coming-out te doen op het publieke toneel. Het was een ongelofelijke last om te dragen, om je carrière op die manier op het spel te zetten.”

DeGeneres liet op Twitter nog weten dat ze haar identiteitskaart vergeten was op weg naar de ceremonie. Ze mocht daardoor aanvankelijk niet binnen in het Witte Huis. Gelukkig is alles uiteindelijk goedgekomen.