«Computers Amerikaanse verkiezingen zijn gehackt»

AFP PHOTO / Robyn Beck

Een aantal gerenommeerde IT-experts denkt dat er gesjoemeld is bij de Amerikaanse verkiezingen. Ze raden Hillary Clinton aan een hertelling te vragen.

De computerwetenschappers sporen de campagne van Hillary Clinton aan om een hertelling te vragen van de stemmen van de presidentsverkiezing in Wisconsin, Michigan en Pennsylvania. Dat melden Amerikaanse media op gezag van een bron dichtbij de onderzoekers. De IT-experts denken bewijzen te hebben gevonden dat het totale aantal stemmen in die staten werd gemanipuleerd of gehackt, en hebben hun bevindingen overgemaakt aan de medewerkers van Clinton.

Volgens de bron hebben de onderzoekers, onder wie de directeur van de University of Michigan Center for Computer Security and Society, gemeld aan het campagneteam van Clinton dat de Democrate bedenkelijk vaker slecht scoorde in kiesdistricten waar gebruik werd gemaakt van computers om te stemmen, dan in die districten waar papieren stembiljetten en optische scanners worden gebruikt. De experts verklaarden dat Clinton 7% minder stemmen kreeg in de counties waar elektronisch werd gestemd, wat erop zou kunnen wijzen dat de computersystemen werden gehackt. Dat patroon moet worden onderworpen aan een onafhankelijk onderzoek, aldus de wetenschappers.

Zowel bij de Clinton-campagne als bij de entourage president-elect Donald Trump wilde niemand reageren op de oproep van de wetenschappers, aldus CNN.