Tsunamigolven treffen noordoosten van Japan na aardbeving

Tsunamigolven treffen noordoosten van Japan na aardbeving
Tsunamigolven treffen noordoosten van Japan na aardbeving

Tsunamigolven van meer dan een meter hebben dinsdagochtend het noordoosten van Japan bereikt, nadat de regio door een aardbeving met magnitude 7.4 getroffen werd. In hetzelfde gebied veroorzaakte een aardbeving en een tsunami in 2011 een kernsmelting in een kerncentrale van Fukushima. Golven tot 1,4 meter hoog troffen dinsdagochtend rond 8.00 uur, middernacht in België, de haven van Sendai in het noordoosten van Japan. Dat meldde televisiezender NHK, op gezag van het Meteorologisch Agentschap. In de prefecturen Ibaraki, Iwate en Chiba werden vloedgolven tot 80 centimeter hoog waargenomen.
Ook in Fukushima, waar een aardbeving en een tsunami in 2011 nog een kernsmelting in de kerncentrale veroorzaakte, waren er een uur na de aardbeving vloedgolven tot 90 centimeter.
Volgens NHK werd er dinsdag niets abnormaals waargenomen in de kerncentrales. Door de aardbeving stopte volgens uitbater Tokyo Electric wel een systeem voor de koeling van brandstoffen in reactor drie van kerncentrale Fukushima Daini, maar volgens de regulatoren is er geen risico op lekken. Alle reactoren in het gebied zijn stilgelegd.

Bron: Belga