Treinramp Wetteren – Inwoners krijgen volgende week uitleg op infovergadering

Treinramp Wetteren - Inwoners krijgen volgende week uitleg op infovergadering

De inwoners van het Oost-Vlaamse Wetteren, waar in 2013 de trein ontspoorde waarbij het giftige acrylnitril vrijkwam, krijgen volgende week meer informatie over het onderzoek op een infovergadering. Dat meldt het gemeentebestuur van Wetteren. Op 4 mei 2013 ontspoorden in Wetteren om 01.58 uur zeven wagons van een konvooi met achttien wagons. Drie wagons raakten doorboord en de giftige stof acrylnitril kwam vrij. Eén buurtbewoner, de 64-jarige Willy Van Poucke, overleed nadat hij giftige dampen uit de riolering zou hebben ingeademd. Uiteindelijk werden bijna 2.000 mensen geëvacueerd en werden er duizenden bloedstalen genomen van de getroffen inwoners van Wetteren.

De Nederlandse machinist die op het moment van de ramp de trein bestuurde, overleed in 2015. Na drie jaar onderzoek stelde het parket op 27 mei 2016 de eindvordering op, waarbij “ontslag van onderzoek wegens overlijden” wordt gevorderd. Niemand wordt dus strafrechtelijk vervolgd omdat er “geen technische of veiligheidstekortkomingen kunnen worden ten laste gelegd aan anderen dan de treinbestuurder”, aldus het parket.

De zaak komt op 13 december voor de raadkamer in Dendermonde, maar de gemeente Wetteren wil de inwoners nu al wat duidelijkheid geven. “Gouverneur Briers van Oost-Vlaanderen en burgemeester Pardaen van Wetteren willen de inwoners de kans geven om uitleg te krijgen over de nasleep van de treinramp, onder meer op justitieel gebied. Diverse betrokken partijen zullen aanwezig zijn om de stand van zaken toe te lichten”, meldt het gemeentebetuur.
De infovergadering vindt plaats op woensdag 30 november om 19.30 uur in zaal Dasseveld, Massemsesteenweg 56A.

bron: Belga