Platteau: “Assisen is de beste en de bevoegde rechtsinstantie”

Platteau: "Assisen is de beste en de bevoegde rechtsinstantie"

De Brugse raadkamer zal donderdag om 11 uur zijn beslissing bekendmaken over de verwijzing naar het hof van assisen. “We moeten wachten op de beslissing van de raadkamer, maar assisen is de beste en de bevoegde rechtsinstantie”, reageert meester Johan Platteau, advocaat van André Gyselbrecht. Hij stal al langer niet onder stoelen of banken dat hij geen vertrouwen heeft in een correctioneel proces. “Ik ben een absoluut voorstander van het hof van assisen. De debatten worden er heel transparant en heel grondig gevoerd.” Het parket wil de zaak voor de correctionele rechtbank brengen. Ook over de voorhechtenis van de vier aangehouden verdachten valt donderdag een beslissing. De verdediging vroeg ook om het Grondwettelijk Hof prejudiciële vragen te stellen. Bij het aannemen van verzachtende omstandigheden kunnen moordzaken sinds dit voorjaar ook door de correctionele rechtbank behandeld worden. Volgens de verdediging is dat mogelijk in strijd met de grondwet. “Je gaat eigenlijk van een totaal open naar een volledig gesloten debat, dat geen enkele garantie biedt. Een correctionele rechter heeft niet de discretionaire macht van een assisenvoorzitter, en kan dus niet zelf onderzoeksdaden bevelen”, aldus meester Walter Damen, advocaat van Pierre Serry.

Ook de advocaten van Franciscus L. sturen aan op een proces voor het hof van assisen. Meester Frank Scheerlinck merkt op dat er zelfs nog geen duidelijkheid bestaat over de maximumstrafmaat voor een gecorrectionaliseerde moord. De nieuwe wet voorziet straffen tot 40 jaar, maar de feiten dateren al van 31 januari 2012. Volgens de meeste advocaten is 20 jaar cel voorlopig de maximumstraf, anderen beweren dat 30 jaar of zelfs 40 jaar toch mogelijk is.

Peter Gyselbrecht vroeg zoals verwacht de buitenvervolgingstelling. De zoon van dokter Gyselbrecht werd maandagavond wel opgepakt voor het lekken van telefoongesprekken aan de VRT-redactie. “Die man is vannacht ondervraagd en heeft de hele nacht niet geslapen. Hij is gebroken. Over de inhoud van de zaak geef ik geen commentaar”, aldus meester Gert Warson. Het is nog niet bekend wanneer Gyselbrecht voor de onderzoeksrechter wordt geleid. Die zal dan beslissen of hij naar de gevangenis moet. Voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de moord op Stijn Saelens zat hij in 2012 al een half jaar in voorhechtenis.

bron: Belga