Peter Gyselbrecht aangehouden voor gelekte telefoongesprekken

Peter Gyselbrecht aangehouden voor gelekte telefoongesprekken

In de zaak van de kasteelmoord is Peter Gyselbrecht door de onderzoeksrechter aangehouden naar aanleiding van de telefoongesprekken die hij lekte aan de VRT-redactie. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge. Donderdagavond zond het Canvas-programma Terzake telefoongesprekken uit het onderzoek naar de moord op Stijn Saelens uit. Uit de opnames moest blijken dat het Brugse gerecht zich liet beïnvloeden door de familie van het slachtoffer. Het Gentse parket-generaal oordeelde echter dat daar geen sprake van was.

Peter Gyselbrecht bekende maandag in een persmededeling dat hij de bewuste telefoontaps doorspeelde aan de VRT-redactie. “Ik, en ik alleen heb de VRT-redactie de getapte telefoongesprekken bezorgd die te horen waren tijdens de uitzending. Ik heb dit gedaan op eigen initiatief, zonder dat mijn vader André Gyselbrecht dit wist.” De zoon van dokter Gyselbrecht verklaarde dat hij handelde uit machteloosheid.

In opdracht van de onderzoeksrechter werd Peter Gyselbrecht maandagavond gearresteerd. Hij wordt verdacht van het misbruiken van zijn inzagerecht in het dossier. Op die inbreuk, artikel 460ter van het strafwetboek, staan gevangenisstraffen tot één jaar. Afgelopen nacht werd Gyselbrecht verhoord door de politie. Na het verhoor moest hij even opgenomen worden in het ziekenhuis.

Dinsdagavond besliste de onderzoeksrechter dat Gyselbrecht aangehouden wordt. In 2012 zat hij al een kleine zeven maanden in de gevangenis voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de kasteelmoord. Het parket vroeg aan de raadkamer om Gyselbrecht samen met vier andere verdachten naar de correctionele rechtbank te verwijzen voor de moord op Stijn Saelens. De beslissing hierover valt donderdag om 11 uur.

bron: Belga