Nationale Loterij verlaagt vaste commissie op loterijproducten voor dagbladhandelaars

Nationale Loterij verlaagt vaste commissie op loterijproducten voor dagbladhandelaars

Ongerustheid bij de dagbladhandelaars, want de Nationale Loterij verlaagt vanaf april 2017 de vaste commissie op de verkoop van loterijproducten. Die gaat van 6 naar 4,5 procent. De sector zit al enkele jaren in woelig vaarwater, maar veel dagbladhandelaars vrezen dat de nieuwe tik hen definitief kopje onder zal duwen. De Nationale Loterij zelf denkt dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen. “Veel dagbladhandelaars zullen met het nieuwe commissiesysteem hun voordeel doen”, is te horen. Elke week sluiten drie tot vier krantenwinkels in België de deuren, zo leren cijfers van de FOD Economie. De dagbladhandelaars zitten in de hoek waar de klappen vallen: door het overheidscontract van bpost om kranten en magazines te verdelen, zien ze hun krantenrondes teruglopen, er is de krimpende losse verkoop van dagbladen en tijdschriften, en de Belg geeft ook minder uit aan tabaksproducten.

Blijft nog hun laatste “poot” aan inkomsten, de verkoop van loterijproducten, maar die dreigt in het voorjaar van 2017 ook onder druk te komen staan. “Wil men de dagbladhandelaar helemaal weg uit het straatbeeld? “, vraagt Christine Mattheeuws, voorzitster van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), zich dinsdag af.

De Nationale Loterij is zich van geen kwaad bewust. Woordvoerster Kiki Vervloessem bevestigt dat er volgend jaar een nieuw, variabel commissiesysteem komt, maar volgens haar zal er “een pak meer” uit die vergoedingsnorm te halen zijn dan nu. “Aanleiding voor het nieuwe systeem is de intussen fel gediversifieerde portefeuille aan verkooppunten van de Nationale Loterij”, zegt Vervloessem. “Een verkooppunt in een Carrefour of een kantoor van bpost is niet de dagbladhandel in het dorp. Ze bieden vaak andere dingen aan.”

Daarom wil de Nationale Loterij die verkooppunten meer belonen die “werkelijk inspanningen leveren.” Bovenop de basiscommissie van 4,5 pct komt er een commissie van maximum 1,5 pct voor de verkooppunten die bepaalde diensten aanbieden, in het bijzonder de uitbetaling van winstbedragen. Dat zijn volgens de Nationale Loterij voornamelijk de dagbladhandels.

bron: Belga