Man met hiv krijgt in Malawi 2 jaar cel voor “seksuele reiniging” van vrouwen

Man met hiv krijgt in Malawi 2 jaar cel voor
Man met hiv krijgt in Malawi 2 jaar cel voor "seksuele reiniging" van vrouwen

Een seropositieve man is door een rechtbank in Malawi tot een gevangenisstraf van twee jaar met dwangarbeid veroordeeld wegens seksuele betrekkingen met 104 meisjes en weduwen in traditionele rituelen van “seksuele reiniging”. Eric Aniva (45) werd vorige week schuldig bevonden aan schadelijke culturele praktijken in het zuidelijke district Nsanje. “De beklaagde misbruikte kwetsbare vrouwen en schepte over zijn seksuele veroveringen op tegenover de media”, zei rechter Innocent Nebi bij de voorlezing van het vonnis. “Bovendien toonde hij gedurende het hele proces nooit berouw over zijn daden”, voegde de rechter eraan toe.
Het verdict liet buiten beschouwing dat Aniva met hiv besmet was, want er was geen enkel bewijs dat een van de meisjes of vrouwen het virus zou hebben opgelopen.

“Ik durfde te onthullen wat ik gedaan heb. Maar mijn arrestatie, vervolging en opsluiting zal anderen niet tegenhouden een gebruik toe te passen dat al meer dan honderd jaar bestaat”, zei Aniva na zijn veroordeling.
Hij staat bekend als een “hyena”, een term die voor zogeheten “seksuele reinigers” gebruikt wordt omdat ze ’s nachts zoals hyena’s in de huizen van weduwen binnensluipen, om de geest van de overledene tot rust te brengen. Ze worden door families ook ingehuurd voor seks met meisjes na hun eerste menstruatie, om de overgang naar de volwassenheid te markeren.

Bron: Belga