Japanners ergeren zich aan Trump

Japanners ergeren zich aan Trump
Japanners ergeren zich aan Trump

De aankondiging van toekomstig Amerikaans president Donald Trump dat hij op de eerste dag van zijn termijn het Trans-Pacifisch Partnerschap (TPP) zal opzeggen, lokt sterke irritatie uit in Japan. Het handelsverdrag heeft zonder de Verenigde Staten geen zin, liet een regeringswoordvoerder optekenen in Tokio. Het vrijhandelsverdrag werd in 2015 ondertekend door 12 landen uit het gebied rond de Stille Oceaan. Het was een van de paradepaardjes van huidig president Barack Obama, die de banden tussen Amerika en Azië ermee wilde aanhalen. In de Amerikaanse verkiezingsstrijd waren de handelsverdragen een belangrijk onderwerp. Veel mensen denken dat de akkoorden tot jobverlies en de afbouw van de industrie in de VS zullen leiden.

Australië wil het verdrag niet opgeven. “We geloven dat het een belangrijke strategisch engagement inhoudt”, zei premier Malcolm Turnbull. Minister van Handel Steve Ciobo voegde daaraan toe dat Australië het ratificeringsproces gewoon voortzet. “We moeten de Amerikanen gewoon wat tijd geven om de pro’s en de contra’s verder af te wegen”, stelde hij.

Ook Nieuw-Zeeland reageerde al op de verklaring van Trump. Minister van Handel Todd McClay noemde het TPP-akkoord “een waardevolle deal voor alle deelnemende landen” en wil het invoeringsproces gewoon doorzetten.

Bron: Belga